Friday, January 19, 2007

Een nieuw jaar begint.

Amigos/as todas/os,


Nieuw jaar.
Tijd om te evalueren en te plannen. Tijd te kort, vaak, om af te sluiten, op te bergen, te archiveren. Want het nieuwe jaar heeft al een voetje tussen de deur.

1. Twee doden en meer dan honderd gekwetsen, is het resultaat van onlusten en straatgevechten in Cochabamba, tussen een volksmassa, met vooral coca-boeren, en stadmensen, vooral jongeren. De inzet: de volksorganisaties willen er de prefect toe dwingen af te treden, wat hij heeft zich uitgesproken voor de "onafhankelijkheid" van Santa Cruz, want wil zeggen: hij heeft de kant van de oligarchie gekozen. De wegblokkades zijn opgeheven en er zijn onderhandelingen aan de gang, maar het probleem is nog lang niet opgelost.
Conflicten krijgen i0n Bolivia steeds meer een lokale kleur, maar de tegenstelling blijft dezelfde. Sociale en etnische organisaties, die men structurele veranderingen hun rechten willen garanderen, staan tegenover belangengroepen die hun privilegies willen handhaven. Het gaat daarbij om een machtsstrijd, die niet steeds alleen maar zoekt tot een rechtvaardiger samen-leving te komen. Ruimtelijk gezien liggen de zwaartepunten, enerzijds in El Alto (bij La Paz) en de coca-streek en anderzijds in het stadscentrum van Santa Cruz. Cochabamba en de andere steden vormen het middenveld. De confrontaties hebben plaats in de Grondwetgevende Vergadering (Sucre) en met de regeringsvijandige lokale besturen. 2007 wordt een jaar van krachtmetingen. Laat ons hopen (tegen beter weten in?) dat het op basis van participatie, raadplegingen en dialoog kan gebeuren, zonder verder bloedvergieten.

2. De regering zelf kondigt 2007 aan als het jaar van de mijnbouw. Men wil dat het land daar meer baat bij zou hebben. De nieuwe overeenkomsten die vorig jaar voor aanzienlijke extra-inkomsten voor het gasexport hebben gezorgd, staan daarbij als model. Dat de explotatie van de natuurlijke rijkdommen ook zou gebeuren met zo weinig mogelijk schade aan natuur, milieu en volksgezondheid is minder expliciet aanwezig. We weten dus wat ons als CEPA (Centrum voor Ecologie en Andesvolkeren) te doen staat...

3. 2007 zal ook het jaar van de "migraties" blijven. Massa's mensen trekken naar elders, ondanks de toch betere perspectieven in eigen land. Dat wordt wel eens al te gemakkelijk aangehaald als een teken van mislukking van het ontwikkelingsbeleid van de regering, als een bewijs dat de veranderingen geen positieve resultaten opleveren voor het volk. Het lijkt me een verkeerde conclusie. Verbetering van het levensniveau, leidt - zeker op korte termijn - tot meer migratie. Er zijn nog al te veel mensen die al lang hadden willen wegtrekken, daarvoor de middelen niet hadden en nu wel de kans zien. Wat vroeger niet kon, wordt nu wel mogelijk. En, ondanks alle kans op verbeteringen, naar elders kunnen trekken om - al is het maar tijdelijk - vijf tot tien keer meer te verdienen dan hier, blijft hoe dan ook een onweerstaanbare verlokking. De ongelijkheid tussen die werelden is zo groot, dat mensen blijven opteren deze moeilijke, riskante en pijnlijke operatie. De aankondiging van verscherpte controles op dergelijke volksverhuizingen, zijn een bijkomend argument om er spoed achter te zetten.

4. Vandaag loopt het jaarlijkse verlof van CEPA ten einde. Groentenkweek, boekenverkoop en de begeleiding van milieuconflciten en onderzoeksprojecten, zijn echter gewoon doorgegaan. Sofie en Lotte, twee studentes antropologie van de universiteit van Gent, peilen naar het milieubewustzijn in Challacollo en Iroco. Ivana, een Aymara-architecte, tekent en beschrijft de historische en rituele plaatsen van nog een dorp: Curahuara de Carangas. Ricardo registreert de geschiedenis en de betekenis van de plaatsnamen in het territorium van de Soras. Sandra was blij dat president Evo Morales op de nationale evaluatievergadering hun werk rond inheemse rechtstraak aanhaalde, maar Idon, die op hetzelfde ministerie werkt, was ontgoocheld dat hij het niet deed met hun bijdrage over mensenrechten.
De Coordinadora ter verdediging van rivieren en meren eist via een open brief aan de president, eens te meer een onafhankelijk onderzoek naar de milieu-gevolgen van de goudwinning door de Inti Raymi (Newmont). Een tweede zwavelzuurfabriekje mag niet langer de lucht van de buurt verpesten. En op een werkvergadering met de minister van mijnbouw over een nieuwe mijnwetgeving, werden niet allen loontrekkende mijnwerkers en leden van mijncooperaties uitgenodigd, maar ook autochtone gezagsdragers van Andesgemeenschappen. En dat is een hele vooruitgang. Kortom, aan dynamiek ontbreekt het zeker niet.

Bij het begin van het nieuwe jaar, wil ik toch eens heel hartelijk Hugo Parmentier en zijn medewerkers in Canada bedanken, die telkens, nauwgezet en snel, de "Andeskrabbels" omzetten in "Griffonages des Andes" en zo een groep franstaligen, die Oruro en Bolivia in het hart dragen, de gelegenheid geven wat op de hoogte te blijven het reilen en zeilen alhier. Danke, Hugo, voor jou blijvende verbondheid, nadat je zelf ook, meer dan dertig jaar geleden, jarenlang hier in de Andesdorpjes hebt rondgezworven.

Het regent. Elders in het land krijgt men te veel of te weinig water. In Oruro genieten we tot nu toe van een min of meer normale regentijd.
Ik wens jullie een jaar 2007 toe, dat wat menselijke warmte betreft, alle voorgaande overtreft.

Gilberto

1 comment:

Anonymous said...

Met veel aandacht heb ik uw nieuws gelezen voor een eerste keer. Als "geindustrialiseerde"westerling een andere wereld! maar ook hier proberen wij er een andere wereld van te maken, zoals in Bolivie mét respect voor alle aspecten van SAMEN leven met de natuur. Wij plannen een studiereis in December naar Bolivie, hopelijk kunnen we elkaar daar ontmoeten, Joris van Intal.